IPT – Holistische bekken therapie

 

Het vrouwelijke bekken is prachtig en mystiek, een echte krachtplek. Hier ontstaat en groeit nieuw leven, het is de plek van onze intuïtie en we vinden een veilige bedding in de kom van ons bekken. Het is ook een plek waar nog weinig bewuste verbinding mee is en waar veel wordt opgeslagen. Veel vrouwen ervaren klachten in dit gebied.

Gelukkig kan IPT® (Integral Pelvic Therapy®) voor veel vrouwen een enorm verschil maken.

 

Waar kan IPT bij helpen?

 • Spanning in het bekken
 • Pijn in het bekken (o.a. vulva, vagina, baarmoeder, sacrum, onderrug)
 • Gevoelloosheid, gebrek aan verbinding
 • Klachten rondom seksualiteit
 • Traumatische ervaringen
 • Geen anker of veilige bedding ervaren
 • Menstruatie- of overgangsklachten
 • Klachten na een bevalling, zoals incontinentie of pijn
 • Emotionele lading
 • Onveilig gevoel in je lijf of met emoties

Mogelijke resultaten

 • Fysieke klachten verminderen of verdwijnen
 • Een gevoel van ruimte en wijdsheid
 • Kunnen zakken in het lichaam, het gevoel van thuiskomen, stevig geaard zijn
 • Weer/meer kunnen genieten van seks
 • Meer lichaamsbewustzijn
 • Ervaren van je innerlijke kracht en het kunnen voelen en uiten van grenzen en wensen
 • Activering van het zelfhelend vermogen
 • Regulatie hormoonspiegels
 • Emoties kunnen gedragen en verwerkt worden, lading en trauma verzacht
 • Activering parasympatisch zenuwstelsel (rest & digest)
 • Toename in zelfliefde en acceptatie
 • Voor hoogsensitieve vrouwen (HSP) kan het een enorm verschil maken in hun dagelijkse leven. Ik heb hier specifiek onderzoek naar gedaan, lees hier meer over de combinatie IPT en HSP hier.

Wat is IPT?

IPT (Integral Pelvic Therapy®) is een holistische vorm van bekken therapie met als doel om balans in het bekken te brengen op alle lagen: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.

Vanuit de holistische visie zijn ons lijf, gedachten, emoties etc. geen aparte mechanismes, maar zijn ze met elkaar verbonden. Alles in ons is onderdeel van een groter systeem. Binnen IPT werken we dan ook samen met alle systemen. We betrekken het zenuwstelsel erbij, welke vaak teveel in de stressmodus draait, en zorgen dat ook het deel voor ontspanning (rest & digest) weer geactiveerd wordt. Daarnaast nodigen we het lichaam en het bewustzijn echt uit om mee te werken. We forceren geen verandering van buitenaf, alles gaat in samenwerking. Een groot onderdeel daarvan is embodied consent, oftewel belichaamde toestemming. Tijdens de sessie nemen we alleen bepaalde stappen als er een embodied consent is, wat inhoudt dat je als cliënte een volle ‘ja’ voelt vanuit je hoofd, hart én lijf. We hebben in ons leven zo vaak aanraking toegestaan terwijl er geen volledige ja was. Tijdens een IPT sessie kun je gaan ervaren hoe het is om alleen vanuit die Ja stappen te nemen. Hoe het voelt om ‘in controle’ te zijn over wat er met je gebeurt. Jouw ja en nee worden gehoord, gerespecteerd en verwelkomd. Een essentieel onderdeel van IPT wat een enorm effect kan hebben. Wat ik daarnaast merk is dat het lijf vanuit die ja ook opent, toegankelijk wordt en het zelfhelend vermogen activeert.

Verschillende lagen

We werken met IPT dus op verschillende lagen: de fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele. Deze lagen zijn namelijk allemaal met elkaar verbonden. Jouw hulpvraag kan dan ook vanuit elk van deze lagen komen.

Mentale laag: Overtuigingen en gedachtes hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Dit manifesteert zich vaak op meerdere lagen. Vandaar dat we hier voldoende aandacht aan besteden, zowel tijdens de intake als tijdens en na de sessie.

Fysieke laag: Tijdens de sessie werken we met het bekken, zowel intern als extern. Met zachte en afgestemde aanraking onderzoek ik de fascia (bindweefsel) en spieren. Pijnlijke punten (triggerpoints) worden behandeld, net als spanningspatronen in spieren en omliggend weefsel. Door middel van zachte druk, stretchen van het weefsel en aandacht, nodigen we het lichaam uit om de spanning los te laten. Hierdoor ontstaat er weer ruimte, lossen verklevingen op en kan het bekken weer in de natuurlijke balans komen met gezond, flexibel weefsel. Door de aandacht en aanraking wordt ook het lichaamsbewustzijn en gevoeligheid vergroot en zul je meer levendigheid en aanwezigheid gaan ervaren.

Emotionele laag: Emoties zijn energie in beweging (E-motion). Wanneer er een emotie opkomt is de natuurlijke manier dat we die volledig toelaten en door ons heen laten stromen. We zijn echter vaak geneigd om de emotie te onderdrukken. En soms is de emotie te groot op dat moment om te kunnen voelen en bouwt ons systeem een bescherming in, dit is hoe trauma ontstaat. Die onderdrukte energie zet zich fysiek vast in het lichaam, vaak in het bekken. Dus als we zo’n blokkade tegenkomen zoals omschreven bij de fysieke laag, kan de emotie vrij komen die daarin is vastgezet. Ik begeleid je door dat proces, zodat het dit keer in een veilige setting kan worden doorvoeld en geuit. Alles daarin is welkom en we doen dit op het tempo van jouw systeem.

Energetische laag: Alles bestaat uit energie. In een gezond lichaam stroomt alle energie vrij door het lichaam heen. Wanneer er op één van de lagen een blokkade is, manifesteert zich dat in het lijf. Sommige delen in de vagina kunnen bijvoorbeeld wat koud en gevoelloos zijn. Aandacht is ook energie, net als liefde. Door met je liefdevolle aandacht en mijn aanraking bij die delen aanwezig te zijn, komt er vaak weer beweging en leven terug. Emoties kunnen stromen en je kunt je levendiger voelen, alsof je meer straalt. En zo zijn er vele voorbeelden hoe we kunnen werken met de energetische laag.

Spirituele laag: Naast ons eigen systeem zijn er nog veel meer systemen in het leven en alles is met elkaar verbonden. Zo is er het familie systeem, met vaak onverwerkte thema’s die al generaties lang worden doorgegeven. Maar ook het collectieve vrouwenveld, met thema’s die veel vrouwen ervaren. En zo is er ook de laag van de ziel, met een zielsmissie en een bestaan voor en na dit specifieke leven. Ik werk zelf graag ook met deze laag, wat uiteraard niet hoeft te betekenen dat jij hier ook in hoeft te geloven.

 

Praktisch, wat gebeurt er?

 

Ik zal kort uitleggen wat het proces is, zodat je er een beeld van kunt vormen. Dit is een hele korte uitleg, tijdens de intake leg ik het uitgebreider uit. En onthoud alsjeblieft dat er nooit een standaard sessie is. De sessies zijn volledig op jou afgestemd en zien er dus ook altijd anders uit. Het is echt maatwerk.

Intake
Voor de eerste sessie vindt er een intake plaats. Voorafgaand ontvang je een intakeformulier met vragen over jouw persoonlijke en medische situatie, die we dan uitgebreid bespreken. Ook bespreken we jouw intentie en mijn voorstel voor een behandelplan en leg ik je van alles uit over IPT. De intake duurt ongeveer anderhalf uur en is altijd apart van de eerste sessie, zodat je goed kunt invoelen wat voor jou klopt.

Sessie
Wanneer je een volle ja voelt voor de sessie, gaan we van start. Een sessie duurt twee uur. We beginnen met een korte incheck. Daarna gaan we volgens het embodied consent de sessie vorm geven. Elke stap vindt alleen plaats wanneer jij er volledig klaar voor bent, daar begeleid ik je in. Je gaat op de behandeltafel liggen onder de dekens. Bovenkleding en sokken kun je aanhouden, de onderkleding mag uit. Vervolgens help ik je om even te landen op de tafel. Wanneer je zover bent kom ik bij je op de tafel zitten en leg jij jouw benen over mijn benen heen. We starten met de buitenkant van het bekken, daarna de vulva en uiteindelijk intern in de vagina. Wanneer het rond voelt ga ik van de tafel af en kun je nog even navoelen. We sluiten af met een korte nabespreking en meestal geef ik je wat opdrachten mee voor thuis.

Wat je van mij kunt verwachten
Ik ben er helemaal voor jou en jouw proces. Met al mijn aandacht en liefde. Ik begeleid je er doorheen, zorg voor de veilige bedding, dat je aanwezig blijft, dat het niet teveel is voor je systeem. Ik ben jouw anker wanneer je dat nog niet in jezelf hebt. Ik nodig je uit om te blijven voelen en wanneer nodig daag ik je uit om dieper te gaan. Ik breng al mijn levenservaring in, mijn humor, mijn zorg, mijn vuur, mijn intuïtie, mijn hart en mijn baarmoeder.

Duur van het traject
Ik krijg regelmatig de vraag hoeveel sessies er nodig zijn. Dit is iets wat we tijdens de intake bespreken, wanneer ik meer van jouw situatie weet. Wat ik je wel alvast kan vertellen is dat 1 losse sessie niet is hoe ik graag werk. Wanneer je bij mij komt, heb je hoogstwaarschijnlijk al langer klachten. Veel vrouwen lopen al vanaf hun jeugd of tienerjaren rond met spanning en een gevoel van onveiligheid, wat zich op allerlei manieren in het bekken kan tonen. Dit is dus niet ontstaan in een dag en kan ook niet met een quick fix verholpen worden. Het is belangrijk om het tempo van jouw lijf hierin te volgen. Vandaar dat ik altijd start met drie sessies. Dat geeft ruimte en bedding voor het diepe, transformatieve werk van IPT. Voor sommige klachten zijn drie sessies voldoende, voor andere klachten zijn er meer sessies nodig. Dit is iets wat we samen bespreken aan de hand van jouw hulpvraag.

In heel specifieke gevallen is 1 of 2 sessies wel voldoende, dus neem gerust contact met me op als je dat zo voelt.

 

Investering

 

 • Intake (1,5 uur)         € 90,-
 • Losse IPT sessie        € 220,-
 • IPT bundel 3             € 600,-
 • IPT bundel 6             € 1150,-

Voorwaarden

Een IPT sessie duurt twee uur. De intake is verplicht en staat los van de eerste sessie.

Je start altijd met een bundel van drie sessies. Alleen bij bepaalde hulpvragen kunnen we daar vanaf wijken. Na de bundel kun je kiezen voor losse sessies of een nieuwe bundel. 

De betaling voor de sessie of bundel is voor of direct na de (eerste) sessie. 

Wanneer je een afspraak bij mij boekt, dan reserveer ik ruim voldoende tijd voor je. Dat heeft invloed op hoeveel afspraken ik kan plannen per week. Tot 48 uur van te voren kun je een afspraak kosteloos verzetten of annuleren. Daarna kan het zijn dat ik € 75,- annuleringskosten in rekening breng. 

 

IPT intake of sessie

3 + 9 =

Deel met anderen: